החומה הסינית והחומה הצינית
הקדמה
אנו חיים בתקופה של שינויים ותמורות במציאות חיינו. העולם נהיה לכפר קטן. המצאות טכנולוגיות, דעות ורעיונות חדשים מופיעים לנו חדשות לבקרים דרך המכשיר הקטן שבכיס מכנסינו. המוסדות הישנים כגון המדינה, העם, השבט, המשפחה, החינוך ומוסד הנישואים ומתערערים והחברה של ימינו מקדשת מאוד את האינדיבידואל, את האדם היחיד. השינוי שהתחיל במחצית השנייה של המאה ה-20 והתעצם מאז לפי הגישה שהמטרה היא הגשמת צרכי האינדיבידואל וסיפוק כל ההנאות והצרכים שלו. שינוי זה הנו מבורך במידה והוא מאוזן. לתפיסתי זוהי גישה שהפכה לבלתי מאוזנת ואנשים רבים יבנו מסביבם חומה שאני קורא לה "החומה הצינית" במאמר קצר זה הסביר מדוע ציניות גורמת לסבל רב לנו ולאנשים סביבנו. הדוגמא מההיסטוריה היא החומה הסינית שהיא אחד מהמבנים המרשימים ביותר שנבנו ע"י האדם אך למעשה את מטרותיה כהגנה היא לא השיגה ואילו המטרות האנוכיות שבגינה הוקמה גרמו לסבל ולפגיעה בעם ובתרבות הסינית שבנתה אותה.
מהי ציניות ?
ציניות
1.עמדה שלפיה בני האדם פועלים ממניעים אנוכיים ולא בתום לב
- אנוכיות, אי התחשבות בזולת, חוסר מצפון או רגש.
3.סרקזם, אירוניה מילולית
(מתוך מילוג – המילון העברי חופשי ברשת)
החומה הסינית הגדולה
החומה הגדולה של סין היא מערכת ביצורים מאדמה, מלבנים ומאבנים בצפון סין, שנבנתה ושופצה פעמים רבות בין המאה ה-5 לפנה"ס למאה ה-16, ומטרתה הייתה:
- להגן על האימפריה הסינית מפני פשיטות של שבטים ממונגוליה וממנצ'וריה, שהתרחשו פעמים רבות במהלך ההיסטוריה הסינית. שבטים שהטילו את חתתם על צפון סין.
- מניעת מגע בין האוכלוסייה המקומית עם העולם שמחוץ לקיסרות הסינית – יחד עם התפתחות התרבות הסינית שהגיעה להישגים טכנולוגיים (המצאת הנייר, הדפוס ואבק השרפה) ותרבותיים (ספרות, שירה ותיאטרון), התחזקה אצל הסינים האמונה בעליונותם על פני יתר העולם, שכונה בפיהם "ברברים". משום כך, היו קיסרים שרצו למנוע כל קשר עם העולם החיצון, בין בדרך של בניית חומות בצפון סין ובין באמצעות סגירת נמלי הדרום לסחר עם החוץ.
- סיפוח שטחים –חומות שנבנו בפקודת קיסרי סין עוד באלף הראשון לספירה הוקמו מאות קילומטרים מאדמה חקלאית, ועמוק בתוך ערבות מונגוליה ומדבריות המלח של צפון-מערב סין. מכך נראה כאילו מטרתן כיבוש שטחים ולא רק הגנה עליהם.
(ציטוטים מתוך וויקיפדיה)
תהליך ההתפתחות שיוצר אדם בוגר
כשאנו נולדים אנו באים לעולם בתום וברוך, אין גבולות בינינו לבין העולם, במיוחד עם הורינו. תינוק נולד עם הצורך לינוק את העולם ללא מחיצות והגבלות , בשל כך מערכת העיכול והחיסון שלו אינה מוגמרת ולכן תינוקות נוטים לסבול מבעיות עיכול וחיסון. מגיל צעיר מאוד וככל שאנו גדלים ומתפתחים אנו לומדים שיש הפרדה וחציצה מסוימת בינינו לבין אנשים אחרים והעולם. התינוק מבחין שאל אף בכיו ורצונו לקבל ברגע זה אוכל, תשומת לב, משחק או חום הוא לא תמיד מקבל זאת מיד או בכלל, עקב רצונות וצרכים שונים משלו אצל הוריו בני משפחתו ובמעגלים רחוקים יותר (גן, בית ספר, חברים) . זהו תהליך שבו חבל הטבור הנפשי שלו מתנתק והוא הופך ליותר עצמאי ומסוגל לקבל את הנפרדות שלו. תהליך זה מגיע לשיאו בגיל ההתבגרות שבו הנער/ה מתנערים ומורדים בחיבור עם המשפחה והמעגלים הקרובים (בית ספר, סמכות הורית ) ומבליטים את השוני והייחוד שלהם מהכלל. זהו תהליך חשוב וחיוני בהתפתחות האישיות של אדם בוגר , גם אם הוא מלווה לעיתים בעימות ובכאב של הנער/ה וסביבתו.
הכאב שאנו חשים בתהליך ההתבגרות הפיזית, הנפשית והרגשית חשוב לבניית עצמיותנו (מלשון עצמי) ועצמאותנו. הוא גורם לנו לפתח חומות הגנה שהן סוג של ממברנה, מעטפת קרומית נפשית שמצד אחד יודעת לקלוט את העולם אך להחליט על סמך תפיסתנו את העולם, מה נכון לי לקבל ולהפנים ומה אינו מתאים לחיי. לאחר שתהליך ההיפרדות הושלם והממברנה הנפשית שלנו התגבשה במידה מספקת מגיע שלב הבגרות שבו הגבר או האישה מתנהלים בעולם בצורה עצמאית אך תוך כדי תקשורת עם הסביבה ולמידה ממציאות החיים שמשתנה כל הזמן.
את המצב הזה ניתן לראות בכל תא בגופינו שבנוי מקרום ממברנה שמצד אחד מגדיר אותו כיחידה נפרדת אך זהו קרום שאינו אטום לחלוטין והוא מסוגל לקבל סוכרים, הורמונים, אנזימים וחומרים נוספים ואף לפלוט חומרים כגון פסולת או חלבונים שמודיעים על מצבו לכלל המערכת. זהו מצב אידיאלי של נפרדות אבל קשר ועבודה הרמונית ומסונכרנת מתוך אחדות עם שאר הגוף.
מדוע התהליך משתבש והאדם בונה חומות הופך לציני ?
אירועי החיים שהאדם חווה בילדותו ובבגרותו הם לעיתים קשים וכואבים כל כך שמערכת החיסון הפיזית נפשית של האדם שהיא בשליטת פאזת המתכת שמשויכת לנפש הפיזית יוצרים במקום ממברנה מתקשרת וגמישה חומה אטומה ונוקשה. חומה שמיועדת להרחיק פולשים מכאיבים בכל מחיר והיא בנויה מתפיסה שכל בני האדם סביבי פועלים תמיד ממניע אנוכי שהוא לרוב יהיה לרעתי. ושכל התרככות או חולשה גלויה שבי תביא לפגיעה, כאב וסבל נוספים. אם אני אראה לסביבה שאיני יודע ומבין כל, ואקשיב לדעות, רגשות או תובנות של אנשים סביבי הדבר יעיד על חולשה שתגרום לסביבה לפגוע בי. לכן כשאדם אחר יציע לפעול לטובת הכלל ללא רווח אישי או יביע רגש כמו צער, עצב, שמחה בהצלחת הזולת אטיל ספק בכנות מעשיו, דעותיו והרגשתו ויהיה לי קשה לקבל את כנותו ואחשוב שיש מניע אנוכי לפעולותיו.
איך החומה הצינית פוגעת באדם ציני ?
המטרות שלשמם הוקמה החומה הסינית בסין והביאו לפגיעה בעם ובמדינה הסינית הם דוגמא מעניינת לפגיעת הציניות שהאדם חווה בחייו.
החומה הסינית נכשלה בהגנה מפני פלישת השבטים הצפוניים ובמהלך ההיסטוריה המונגולים ואח"כ המנצ'ורים כבשו את סין ושלטו בה. סיפוח שטחים מרוחקים הביא להתשת כוחה של סין בניסיונה לשלוט ולהחזיק מקומות מרוחקים שהצריכו כוח אדם ומשאבים רבים מדי . מניעת מגע עם תרבויות זרות והחלפת המצאות, רעיונות ודעות שונות הביאו להתנוונות התרבות הסינית וכתוצאה מכך בתחילת המאה ה-20 בריטניה, צרפת, ארצות הברית והולנד נכנסו והשתלטו על סין לקחו ממנה חלקים (הונג קונג, ויאטנאם, גואם מקאו). זהו חלק מהתהליך שהביא לנפילת מערכת השלטון הקיסרית. האדם אינו יכול באמת לחיות במנותק ובבידוד מסביבתו בכדי לא להיפגע. יצירה של חומת הגנה נפשית שכזו הופכת את האדם לדרוך וזהיר ללא הפסקה, דבר שמתיש את הנפש ופוגע בשינה ויכול ליצור מיגרנות ובעיות במערכת החיסון כמו אסטמה ואלרגיות. הסתגרות מקשה על האדם ליצור קשר ותקשורת קרובים ואמיתיים עם אנשים. מכוון שאז יעלו החולשה הבלבול או אי ידיעה שיש לכולנו. לכן קשה לאדם ציני ללמוד מאנשים סביבו ולהתפתח. הרצון להראות חזק וגדול מכפי מידתו יכול לגרום לסוכרת או להשמנה שהיא מעין סיפוח שטחים וחומת הגנה מהעולם החיצון.
איך מטפלים בציניות ומרככים את החומה הצינית ?
בפילוסופיה הסינית וברפואה הסינית בכדי לטפל בפאזת המתכת של בידוד, נוקשות וריחוק יש לעבוד עם פאזת האש שקשורה לחום, אהבה ואחדות. האיברים החשובים במיוחד בפאזת האש הם הלב והמעי הדק. את חומות ההגנה שחוסמות את הלב ניתן לרכך באמצעות דיקור סיני ובאמצעות מדיטציות שימיסו את הפחדים. המעי הדק הוא האיבר הפנימי שבו מתרחש עיקר העיכול של האוכל. המעי הדק קשור לאש ולהבנתה מה נכון לנו לעכל ולספוג ומה פחות מתאים. היכולת לעכל את סביבתנו הפיזית והנפשית מאפרת לנו להתפתח ולגדול בכל המובנים. עיכול נבון יוצר אצלינו שמחת חיים והבנה שהמציאות שמסביבנו אינה אויב אלא אוהב שמטרתו לגרום לנו לצמוח. צמחי מרפא ודיקור סיני יעשו מלאכה זו.
סיכום
"פרימיטיביים עוטים מסיכות וצבעים
להניס את אויבי העם.
מה שמפחיד זה לא מוות.
מפחיד יותר לא לחיות"
(מתוך שירו של ארז לב ארי "פרימיטיביים")
לכולנו יש חומות הגנה שמגינות עלינו מהעולם ומונעות ממנו לבלוע אותנו ולגרום לנו להיפגע. חומות אלו יכולות, אם לא נאזן אותן, לגרום לנו לחיות חיים דלים ושטחיים שימנעו ממך התפתחות וצמיחה. רפואה סינית והכלים שבה מסוגלים לגרום לך לרכך ולפתוח צוהר לעולם ולהגביר את החיות, החיוניות ואת שמחת החיים שראוי שנחווה.
אם החלטת שהספיק לך לחיות בתוך כלוב מזהב ואתה מוכן להודות שאתה זקוק לסיוע ועזרה. פנה אלי ונפתח בכלוב דלת לעולם. כך תוכל לתת את המתנה הייחודית שאתה יכול להעניק לעולם והעולם יעניק לך בחזרה את כל הטוב שבו.