הקדמה
אנשים רבים באים אלי לטיפול עם דלקות וכאבי מפרקים. זה יכול להיות כאב גב תחתון או עליון ,כאבים בכתפיים, בעורף או באגן. לבעיות אלו יש אחוזי הצלחה מצוינים בטיפול דרך רפואה הסינית אשר מוכיחה כל פעם מחדש את האפקטיביות והיעילות שבה. אך ישנם מטופלים/ות שמגיעים אלי בצורה עקבית כאשר כל פעם מופיע כאב ודלקת במקום אחר. דלקת במפרק הירך,אשר מובילה לכאב גב תחתון ולאחריו מופיע כאב בכתף או דורבן בכף הרגל וכך הלאה. במאמר זה אסביר את הקשר בין הכאבים והדלקות שנעים להם ממקום למקום, את ההבנה של הפילוסופיה הסינית לבעיה זו ואת דרך הטיפול שתביא להצלחה לא רק בסימפטום כזה או אחר שמופיע, אלא במכלול הבעיה. כמו כן אביא כאן כלים פרקטיים שתוכל/י להשתמש בהם ולהתחיל לעזור לעצמך.
מדוע מופיעות דלקות מפרקים שחוזרות על עצמן ?
רובנו בחיים עסוקים בעשיית הרבה מאוד דברים שנראים לנו חשובים מאוד. יש לכולנו רשימה ארוכה של "צריכים" שאנו פועלים לפיהם ואח"כ ביומן או בראש לסמן עליהם v בסיפוק ואז לרוץ ל"צריך" הבא. אך למרות העשייה המרובה האדם מרגיש הרגשה של מועקה, חוסר בסיפוק ובהגשמה. זוהי תחושה שאת רוב האנשים בעידן שלנו דוחף לעשייה עוד יותר מוגברת מתוך המחשבה ש"כנראה שאני לא עושה מספיק להגשים את עצמי ". בכך אנו הופכים מ HUMEN BEING (בני אדם) ל HUMAN DOING רובוטים (מהמילה הצ'כית רובוטה – שמשמעותה עבדות או עבודת פרך). כשאנו פועלים ללא הפסקה ולא עוצרים לזמן מה בכדי להתבונן בעצמנו אנו מאבדים את השלווה הפנימית ומביאים את גופנו ונפשנו לכדי התשה.
איך הפילוסופיה הסינית מסבירה את הדרך הנכונה לפעול ?
לכל דבר בטבע ובכלל זה נפש האדם וגופו,מתקיימת תנועה מעגלית ומחזורית החופפת לעונות השנה. אביב – לידה,פריצה החוצה ונביטה. קיץ – הגעה לשיא, לפריחה ולבגרות . סתיו – דעיכה, הזדקנות, איסוף פנימה קמילה ונשירה. חורף – פסיביות, מוות והמתנת הזרע באדמה לפריצה ולמחזור הבא. להסבר נוסף על כל עונה ואלמנט היכנסו כאן
החורף הוא התקופה של עבודה פנימית של התכנסות פנימה לביתנו ולתוך עצמנו תוך כדי אגירת האנרגיה ושמירתה כנגד הקור החיצוני. כשאני מפסיק להתבונן החוצה אני מתחיל בהתבוננות פנימה ומיקוד האנרגיה בדברים שחשובים לי ביותר. מיקוד האנרגיה הזו הוא כח הרצון.
מה הקשר בין דלקות וכאבי מפרקים לאי שמירה על החורף הפנימי ?
אם לא נקפיד על החורף כעונה וכתנועה פנימית בהווייתנו. התהליך יביא לכליה פנימית שפוגעת בעצמות כגון בעיות של בלט דיסק או פריצת דיסק, כאבים במפרקי האגן, בירכיים ובברכיים ובעיות שינה. כמו כן כשהחורף חלש האביב שאמור לפרוץ מהחורף הופך לתנועה מוגזמת ונוצרות דלקות גידים ומפרקים כמו כתף קפואה, טניס אלבו, ראומטואיד ארטריטיס ועוד.
אז איך ליישם את החורף בחיינו ולטפל בכאב במפרקים ?
כקורא הדוק של סדרת הספרים "משחקי הכס" , אני וכל מי שראה את הסדרה המצליחה שהופיעה בעקבות הספרים, מכיר את האמרה המפורסמת של בית סטארק "החורף קרב". זוהי סיסמא שמשמעה עזבו אתכם ממשחקי אגו וכוח, מטקסים וקישוטים כי תכף מגיע האתגר החשוב והאמיתי שמי שלא יתכונן אליו, יסבול קשות מהשלכותיו. לפיכך, עלינו לאמן את כוח הרצון אל מול הדכדוך שמלווה את החורף המכנס ולהעניק זמן וקשב לחורף הפנימי המתבטא בתהיות עמוקות באשר לבסיס ההוויה שלנו: מהם הדברים החשובים לנו? ומה אנחנו רוצים באמת? אחד התרגילים הנפלאים שאני מכיר ועזרו לי באופן אישי כתוב בספר "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד" שכתב סטיבן קובי (עמודים 106-107) התרגיל מחולק לארבעה שלבים :
- יש לשבת במקום שקט וללא הפרעות מהסביבה, לנשום כמה נשימות ארוכות ולהתמקד.
- לראות בדמיונך את עצמך הולך להלוויה של אדם אהוב ולדמיין את עצמך נכנס לבית הקברות ולפגוש שם את חבריך, מכריך ומשפחתך שלך. כאשר אתה נע קדימה אתה מבין שזוהי ההלוויה שלך ואנשים אלו הגיעו לחלוק לך את הכבוד האחרון ולהביע רגשי אהבה והערכה לחייך. כשאתה ממתין לטקס אתה שומע שיינשאו ארבעה הספדים: א. ע"י בני משפחתך הקרובים ילדים ,אחים,בן הזוג, הורים ב. אחד מחבריך שיכול לשרטט קווים לדמותך כאדם ג. אדם ממקום עבודתך או מהתחום המקצועי שלך ד. נציג מהארגון הדתי, רוחני או הקהילתי שבו פעלת.
- חשוב מה היית רוצה שכל אחד מהדוברים יגיד עליך ועל חייך ? איזה בעל,אישה, אח אחות אבא או אימא היית ? איזה חבר היית ? מה עשית בעבודתך ובקהילתך ואיך תרמת לסביבה שלך ? אילו תכונות אופי היית רוצה שיראו ויזכרו בך ? אילו הישגים היית רוצה שיציינו ? איך השפעת על האנשים בחייך ואיזו מורשת השארת אחריך ?
- קח נייר ועט ורשום את תובנותיך ורשמיך. רצוי להניח את מה שכתבת במקום שאתה נמצא בו לרוב ולעיין בדברים שכתבת מדי פעם.
איזה כלי נוסף בחיי יכול לעזור לי בטיפול בדלקות ?
הדרך היהודית לשמור על התהליך הפנימי של התבוננות פנימה הנה ע"י יום השבת. "זכור את יום השבת לקדשו. ששת ימים תעבוד ועשות כל מלאכתך ויום השביעי שבת לה' אלוהיך, לא תעשה כל מלאכה" . בשבת אנו יכולים להתחדש ולאגור כוחות פנימיים בכך אנו יכולים להגיע לתחילת המחשבה שתאפשר את הפעולה הנכונה במהלך ששת ימי השבוע הבאים. מה שנקרא "סוף מעשה במחשבה תחילה" שהוא קטע מפיוט "לכה דודי" בתפילת קבלת השבת
מה יכול לסייע לעשות את השינוי ?
דיקור סיני בנקודות על ערוצי הכליות ושלפוחית השתן אשר קשורים לתנועת החורף, כמו גם צמחים לחיזוק היין YIN)), הרגעת האש הפנימית, הנפש והרגש. אלו כלים שיכולים ביחד עם כלים נוספים שברשותי כמטפל, לסייע מאוד לאדם לעשות את השינוי המבורך שהוא חפץ בו אך קשה לו לשנותו עקב הנטייה של כולנו להמשיך ולהתנהל לפי הרגלים קבועים ,גם אם מזיקים.
סיכום
לפי לוח השנה הסיני החורף מתחיל בשמיני לנובמבר ושיאו בעשרים ואחד בדצמבר שהוא היום הקצר בשנה. אנו מבינים כעת שבטבע ובחיינו ישנה מחזוריות של אור וחושך, גאות ושפל, ימי חול ושבת ואנו נכנסים כרגע לתקופת זמן שמטרתה לרוקן את עצמנו יחסית מעשיה חיצונית. כך נוכל להתמקד בהשגת שלווה שמקורה בעשייה פנימית של מחשבה והגות שיביאו בתורם להתחדשות הכוחות הגופניים והנפשיים, לפריצה החוצה ולעשייה פורייה ובעלת משמעות אמתית לנו ולסביבתנו.