הכן ילדך לחורף- כך תימנע מילדך לחלות
אני זוכר שכילד קטן, בשנות השמונים הרחוקות היו משדרים בכל סתיו תשדיר שירות בו היו רואים איש אשר נוהג במכוניתו ביום גשום. המגבים לא עבדו טוב ולבסוף הרכב החליק על הכביש והתנגש בעץ . האיש יצא מרכבו ואמר "אני אשם ? הכביש אשם ! הגשם אשם ! "כאשר בסוף התשדיר (כן ! אז לא היו פרסומות ) אמר קול סמכותי הכן רכבך לחורף !
הרפואה הסינית היא רפואה מונעת שתפקידה למנוע הופעת בעיות. באמצעות כמה שינויים קטנים נוכל למנוע מילדינו ואף מעצמנו הופעת מחלות והסתבכותן לבעיה כרונית שמושכת את עצמה לימים רבים של אי הופעה בגן והחסרת ימי עבודה שלנו.
הכן ילדיך לחורף- החורף לפי הרפואה הסינית
החורף הינו תקופה של קור ולכן גם אם אין גשם יש לשמור על חום גופו של ילדנו . כאשר הגוף מתקרר הוא מתאמץ לחמם אותנו והמערכת החיסונית היא הראשונה להיפגע, דבר שיוצר פירצה לכניסת פתוגנים.
כיצד ילדים נוטים להתקרר ולחלות ?
חשוב מאוד לשמור שילדים ילכו עם גרביים ונעלי בית ברחבי מקום מגורים כדי לבודד אותם מהרצפה הקרה. אם ילדכם הינו מהסוג שמוריד את הגרב רגע לאחר שגרבתם אותה, שטיחים בבית הם פיתרון מצוין. יש חשיבות רבה לדאוג לכיסוי ראש אם יוצאים עם שיער רטוב לאחר רחצה. מניסיוני, הורים רבים עוטפים את ילדם בשכבות רבות מדי ולעיתים הדבר מוביל להזעה ולהתקררות ולכן יש להוריד חלק מהשכבות בכניסה לגן או לבית ,זכרו שהילד רץ ומשחק.
מה עם התזונה ?
התזונה בחורף רצוי שתבושל זמן רב על אש קטנה. תבשילי ירקות, דגנים מלאים, קטניות ומרקים מחממים את הגוף ושומרים על מערכת החיסון.
ניתן לתת תה אכינצאה, אסטרגלוס או סמבוק לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת מחלות.
הכן ילדך לחורף- מערכת חיסון איך היא נבנית ?
המערכת החיסונית שהתינוק נולד עימה, למעשה אינה שלו .זוהי מערכת חיסונית שבנויה ממרכיבים חיסוניים שהתינוק קיבל מאימו בבטן והיא מתוחזקת בחצי השנה הראשונה לחייו באמצעות חלב האם .
מתי נוצרת מערכת חיסונית עצמאית ?
לאחר כחצי שנה מהלידה המערכת החיסונית הראשונית מתחילה להעלם ובמקביל מתחיל תהליך בניה והבשלה של מערכת חיסונית עצמאית של התינוק (בלוטת התימוס).
כיצד המערכת החיסון מבשילה ?
לאחר כ-6 חודשים התינוק מתחיל להידבק ולחלות מווירוסים וחיידקים . תהליך זה מלמד את המערכת החיסונית להתגבר על מזהמים שונים והגוף אף זוכר את הפולשים שנכנסו אליו כדי לטפל בהם בעתיד.לכן הגן יכול להיקרא גם "בית הספר למערכת החיסונית". ילדכם נחשף לילדים רבים , ואם הוא אינו חולה בעצמו בחורף, הוא נדבק מהם.
חשוב לדעת שלילד עד גיל 4 זה תקין לחלות 2 – 3 פעמים בחודש וזה אינו אומר שיש בעיה.
אילו סימפטומים אנו מצפים לראות בעת מחלה שגרתית ?
חום עד 39.5 מעלות, נזלת,שלשולים, עצירות,דלקות בגרון ובדרכי הנשימה העליונות שאמורות להיות עד שבוע. מחלות אלו הן נורמליות, צפויות ואפילו רצויות. כמובן שיש להיות עם היד על הדופק אך אין צורך להיבהל לרוץ מיד לרופא שייתן אנטיביוטיקה. זכרו, המערכת החיסונית לומדת !
הכן ילדיך לחורף- מהו הטיפול במקרים מסוג זה ?
כאשר ילדכם חולה יש כמובן להשאירו בבית, לדאוג לאווירה שקטה ושלווה (חרדות והיסטריה מקשות עליכן ועל הילד בהתמודדות) .יש לשים לב לחום ושיש יציאות סדירות (שתן וצואה) במידה והחום עובר את 39.5 מעלות ניתן להשתמש במוריד חום ולתת הרבה נוזלים בשתייה (רצוי מים).לא להלביש את ילדכם במספר שכבות של בגדים דבר שיגרום להזעה רבה מדי ויש להשאיר את הילד בבית לפחות 12 שעות נוספות לאחר ירידת החום .
מדוע חשוב להשאיר את הילד בבית יום נוסף לאחר ירידת החום וסימני המחלה?
למרות שהחום ותסמיני המחלה ירדו. לרוב נשארו בגוף הילד חלק מהפתוגנים של המחלה ומלבד זאת ישנם פתוגנים נוספים שמנסים להיכנס. הגוף של הילד היה במלחמה וכעת עליו להתאושש. אם הכנסתם אותו לגן מוקדם מדי והגוף לא התאושש כראוי יש סיכוי שלאחר כמה ימים הילד יחלה בשנית.
חשוב לזכור : הישארות הילד יום נוסף בבית היא בשבילו ולא בשביל הגננת או ילדים אחרים.
הכן ילדך לחורף – טיפול בתסמיני מחלה
חום
זהו כאמור אחד התסמינים הנפוצים ביותר בילדים. לילדים יש חום גוף גבוה יותר ממבוגר והוא יכול להיות אפילו 37-37.5 מעלות במצב בריא.במחלה עליית החום הינה מהירה והדבר מבהיל מאוד .
מה תפקידו של החום ?
חשוב להבין שהחום הינו חלק חשוב מתהליך המלחמה של הגוף במזהמים חיצוניים והוכח במחקרים שהורדתו העלתה את זמן המחלה. לכן מומלץ שלא להוריד חום אשר מתחת ל- 39.5 מעלות.
מה עושים בחום מעל 39 מעלות?
במידה והחום עולה מעל 39 מעלות וממשיך לעלות ניתן לעשות פעולות רבות ללא מורידי חום: ראשית להוריד שכבות בגדים עליונות, ניתן לעשות אמבטיות של מים פושרים, ניתן גם לקחת גרביים לטבול בחומץ ולחבוש בהן את רגלי החולה.
נזלת
מה תפקיד הנזלת ?
מטרת הנזלת להוציא החוצה פסולת של חיידקים מתים שהגוף חיסל, ולכן בזיהום חיידקי הנזלת הינה צהובה. הנזלת חשובה אך מפריעה לילד לנשום ולעיתים היא מצטברת בראות ומקשה עוד יותר על השינה.
מה ניתן לעשות כאשר הנזלת מפריעה מדי ?
ישנן כמה פעולות שניתן לעשות מבלי להשתמש באופן תדיר בטיפות אף שפוגעות בדרכי הנשימה. תרסיס מי מלח שמייבש את הנזלת (יש בחנויות). לשים מבער עם שמן אתרי איקליפטוס לימוני בחדר השינה. אפשר לקנות שמן אף – קל של מורז ולמרוח על גשר האף מסביב לעיניים ומאחורי תנוך האוזן פעולה שתעזור לנשימה ותמנע דלקות עיניים או אוזניים שנובעות מהנזלת.
חובה להפסיק מוצרי חלב,מיצים ממותקים, פירות הדר ובמבה.
שיעול
מהו תפקידו של השיעול ?
השיעול, בדומה לנזלת מטרתו להיפטר מחיידקים או מכל פולש זר למערכת הנשימה זהו גורם חשוב במערך ההגנה על הריאות אולם לאורך זמן שיעול מעייף את האנרגיה של הילד ואת המערכת החיסונית ומפריע לשינה.
מה ניתן לעשות ?
ניתן לתת תה מצמח הטימיה או ליקוריץ, לשים מבער עם אקליפטוס לימוני ולבנדר. סירופ של טננבלוט או משקה גרגרים של חברה זו.
עצירות:עיסוי בבטן עם כיוון השעון. חיידקים פרוביוטים.
דלקות גרון
יכולות להיות חיידקיות או ויראליות הבדיקה הינה ע"י משטח גרון. במידה ויש חיידק חובה לתת אנטיביוטיקה ואחר כך לתת פרוביוטיקה לשיקום מערכת העיכול.
מה ניתן לעשות ?
בחנויות טבע יש פורמולה סינית של זן צמחים שנקראת ISATISשמצוינת לבעיות גרון אקוטיות ומורידה אחוז ניכר מהכאב והשריפה.
לדלקות כרוניות לקחת סוכריות אקטיפלוס של פלוריס שאפשר לפורר בכפית ולתת לילד.