מניעת עצירות בילדים- ממה נגרמת עצירות ואיזה טיפול בעצירות בילדים קיים
מבוא
מערכת העיכול היא מערכת חיצונית דמויית צינור שמאפשרת ספיגת מזון ונוזלים למחזור הדם והלימפה. המערכת מתחילה בפה והשיניים, שם מתבצע פירוק מכאני וכימי. המזון עובר דרך צינור הוושט לקיבה וממשיך שם את תהליך הפירוק והעיכול, אך תהליך זה נמשך במעי הדק שם מתרחשת ספיגת חומרי מזון שפורקו לחלקיהם (כדוגמת חד סוכרים, חומצות אמינו וחומצות שומן) וכן מינרליים וויטמינים שונים.
עיקר ספיגת הנוזלים מבוצעת בצינור הממשיך את המעי הדק, הוא המעי הגס. שארית הפסולת, יחד עם חיידקי מעיים ותאי דופן מעי שנשרו נפלטים דרך פי הטבעת כצואה.
מניעת עצירות בילדים- מהי עצירות בראיה מערבית וסינית?
ההגדרה הקונוונציונאלית מתייחסת למספר תופעות הנמשכות לפחות שלושה חודשים בשנה. תופעות אילו יכולות לכלול קושי ומאמץ בזמן יציאה, צואה קשה, תחושה של חסימה או היעדר ריקון מלא, צורך להשתמש בעזרים תרופתיים או אחרים כדי להטיל צואה או תדירות של פחות משלוש פעמים בשבוע. מטפלים שסיימו מסלול לימודי רפואה סינית מתייחסים לעצירות כאל בעיה בריאותית משמעותית בשל שיבוש מערכת העיכול והצטברות רעלים ופסולת מהגוף. על כן, על פי הרפואה הסינית מקובל להניח שנדרשות יציאה עד שתי יציאות סדירות ביום ללא מאמץ ובמרקם אחיד (לא נוזלי ולא יבש מידי).
התופעות הבאות מתארות את הסיבות השכיחות לעצירותבילדים שהן, לעתים, שונות מאוד מאילו האופייניות למבוגרים.
עצירות חסרת טונוס פירושה עצירות על רקע חוסר יכולת של המעי לדחוף את תוכנו. תופעה זו מתרחשת על רקע הרגלים לקויים, חוסר פעילות גופנית, שימוש במשלשלים או תרופות ומחלות שונות. תופעה זו מיוחסת ברפואה הסינית למצבים של חוסר דם (אשר תפקידו ללחלח את המעי) או חוסר צ'י (כלומר חוסר אנרגיה שמאפשרת את דחיפת תוכן המעי קדימה). רפואה סינית מציאה אפשרות נוספת והיא תופעת הליחה המתבטאת בדביקות יתר של הצואה ותחושת חוסר התרוקנות מלאה.
עצירות עוויתית היא הפרעה שכיחה המאפיינת ילדים עם כאבי בטן עוויתיים, לעתים על רקע זיהום במעי או שימוש באנטיביוטיקה, אך גם על רקע תסמונת המעי הרגיז או שימוש במזונות אליהם הילד רגיש. התפיסה הסינית מייחסת לכאב תופעה של חסימה אנרגטית, כלומר סטגנציה, אך זו יכולה לנבוע משלל סיבות אשר המטפל צריך לקבוע בהתאם לתשאול מפורט של הילד והוריו.
עצירות חסימתית יכולה להיות בגלל הצטברות תוכן צואתי יבש, אך גם בגלל גידול או חסימת מעיים. תופעה זו מוגדרת ברפואה הסינית כסטגנציה, כלומר חסימה ברמה אנרגטית המשפיעה על הרמה הפיזית. תוכן יבש יכול להיגרם על רקע חסר בסיבים או בלחות, תופעות המיוחסות ברפואה הסינית לחסר דם או חסר יין. שני מצבים אילו מאופיינים גם על ידי בעיות יובש במקומות גוף נוספים כגון העור או העיניים אך בחסר יין נראה גם תופעות של עליית חום גוף בעוד שבחסר דם הילד יהיה חיוור ועייף.
מניעת עצירות בילדים- גורמים המשפיעים על עצירות בילדים:
תזונה לקויה –
מיעוט סיבים בתזונה ומיעוט נוזלים הם מהגורמים היותר שכיחים לעצירות. כיוון שתזונה היא המקור לבניית המערך האנרגטי – צ'י הגוף, ליחה או המקור לבניית הרכיבים היינים ובניהם הדם, ניתן להבין ששיפור תזונתי יהווה מרכיב חשוב בכל טיפול בעצירות.
חוסר פעילות גופנית –
ילדים מסוימים מוגבלים ביכולתם לנוע בשל ליקויים פיזיים מולדים (למשל שיתוק מוחין), אך לרוב, הסיבה העיקרית לחוסר תנועה היא עניין יתר בטלביזיה ובמחשב, אכילת יתר והרגלים לקויים. תנועת הסרעפת משפרת את תהליכי הנשימה "ומעסה" את מערכת העיכול. מנקודת ראות סינית, פעילות גופנית אמורה לספק צ'י לגוף. חוסר צ'י המגיע מהריאות יכול להשפיע על המעיים ובהיעדר כוח שידחוף את הפעילות בהן, תתרחש עצירות.
לחץ נפשי ומתח –
מתח נפשי מוגבר או תסכול לאורך זמן יכולים להוביל לסטגנציה, כלומר חסימה של הצ'י. חסימת הצ'י פוגעת בתהליך הפריסטלטיקה שהיא התנועה הגלית של מערכת העיכול, זו המאפשרת את דחיפת הפסולת קדימה. תופעה כמו מחשבות ודאגות יתר יכולות להאט את הובלת המזון במעי ולהחמיר את התופעה.
מחלת חום –
ילדים מגיבים בצורה מהירה על עליית חום הגוף. על פי התפיסה הסינית חום הוא תופעה יאנגית אשר פוגעת בגורם המנוגד והמשלים אותה: הכוח הייני. חסר יין מוביל ליובש ולעצירות חריפה. עם זאת, בניגוד למבוגרים, תופעה זו ניתנת לתיקון מהיר בעת סילוק הגורם המייצר חום בגוף.
פיסורה –
פיסורה היא סדק או קרע קטן בפי הטבעת. תופעה זו מתרחשת על רקע עצירות קשה או פציעה מקומית. בשל הפצע, הילד נמנע מיציאות המכאיבות לו ולכן העצירות מתגברת. ממבט רפואה סינית מדובר במצבי יובש וחום אך גם סטגנציה (חסימה אנרגטית) על שלל הסיבות שלה.
תופעות לוואי של טיפול תרופתי –
ילדים מושפעים מהר מתרופות. על כן, תרופות שונות יכולות להוביל לעצירות. לא תמיד תופעות הלוואי ניתנות לצפייה ולכן חשוב לעקוב אחר תגובות הילד. עם זאת, משום שמערכת העיכול של הילד חלשה יותר, במקרים רבים התגובה דווקא מתבטאת בשלשול ולא בעצירות. הרפואה הסינית מייחסת לכל תרופה תכונות אנרגטיות משלה ולפיכך קשה לעשות הכללה בנושא זה.
חסימת מעיים –
חולשה של רקמות התומכות במעי יכולה להביא לתופעה של התפשלות המעי או של בקע מפשעתי. שני המקרים הללו, אף שמתועדים יפה ברפואה הסינית, נחשבים למקרי חירום המצדיקים פנייה מידית לחדר מיון ובמקרים רבים אף להתערבות כירורגית מהירה.
סיבות פחות שכיחות –
מחלות ותסמונות רבות יכולות להוביל לעצירות. למשל פגות, הירשפרונג, ציסטיק פיברוזיס, תסמונת דאון ועוד. עם זאת, תופעות אילו מתגלות סביב הלידה ואינן מיוחסות לתופעות השכיחות שנידונו לעיל.
מניעת עצירות בילדים- הגישה לטיפול בעצירות בילד
לאחר השלמת הבירור המערבי והסיני יש לקבוע אסטרטגיית טיפול. ברוב המקרים, הגישה כוללת חינוך הילד להרגלי יציאה מוסדרים, שיפור התזונה ועידוד לפעילות גופנית. במקרים מסוימים, ובעיקר כאשר מדובר במקרים חריפים או במקרים כרוניים שאינם מגיבים טוב לטיפול, מקובל להוסיף דיקור סיני וצמחי מרפא לתקופה מוגבלת. עם זאת, מטפל מנוסה בתחום רפואה סינית עוד יותר טיפולים המקנים הרגלי חיים נכונים לילד ולמשפחתו מאשר טיפולים בהם המטופל נשאר תלוי בידע ובמיומנות של המטפל.