תזונה על פי הרפואה הסינית
מבוא
מטופלים רבים שהגיעו אלי עם בעיות כגון בלט דיסק דורבן ברגל, מיגרנה, דלקות עיניים טחורים או אינסומניה הופתעו שמלבד טיפולי דיקור או צמחי מרפא הם קיבלוהמלצות תזונה. יש קשר הדוק בין המחלות שאנו סובלים מהם לאורך חיינו ולתזונהשהיא מעמודי התווך לבריאות טובה.במאמר זה אסביר את הייחודיות שבתזונההסינית והתפיסה שעומדת מאחוריה ואיך בשינויים קטנים והדרגתיים ניתן לגרוםלשינוי גדול.
תזונה על פי הרפואה הסינית– הבדלי התפיסה במזון בין תזונה מערבית ומזרחית
איכות המזון בתפיסה המערבית נקבעת לפי חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמיניםומינרלים.אין לכן הבדל אם האדם אוכל אגס או מלון, ביצה או טונה כל עוד הערכיםהתזונתיים שווים. כמו כן יש בתפיסה הרווחת גם ארצנו חשיבות לספירת קלוריותודיאטנים ותזונאים רבים ממליצים על לחם קל במקום לחם מחיטה מלאה בתזונהעקב ערכו הקלורי הנמוך.
ברפואה הסינית לכל מזון יש חלוקה אנרגטית בכמה תחומים כגון חום וקור טעםהאוכל כמו כן כל מזון מגיע ומשפיע על איברים אחרים בגוף לדוגמא אגס משפיע עלהראות בעוד שאבטיח משפיע על הלב ושלפוחית השתן. הבנת האנרגטיות של המזוןאינה קשורה לדרך הכנת המזון כך שבשר אדום תמיד יהיה חם גם אם נגיש אותו נאועגבנייה תהיה קרה גם אם היא תבושל.
השימוש בתפיסה הסינית בחיי אדם
הבנת ההבדל באנרגיה של כל מזון תשפיע על התזונה בהתאם לגילאי החיים ,עונותהשנה ולמצבו הגופני והנפשי של האדם.כאשר אני מכין המלצות תזונה עבורך,המטופל, עלי לחשוב על כל המרכיבים השונים ולהתאימם למצבך, גילך והעונהבשנה.
תזונה על פי הרפואה הסינית -הטיפול לפי גילאים
תזונת תינוקות – התזונה המומלצת לתינוקות היא חלב אם שהיא המזון האידיאלי כאשר מגיל חצי שנה ניתן להתחיל לגוון בטעמים חדשים של פירות וירקות כאשר ההמלצה הינה על תוספת חדשה אחת כל שבוע. לפירוט נוסף במאמר
תזונת ילדים– רצוי להקנות לילדים הרגלי תזונה בריאים. חשוב שהארוחות יהיומגוונות בכדי שהילד יתנסה במגוון מאכלים, האוכל צריך להיות מוגש בצורהאסטטית, אין להכריח ילד לאכול אם אינו רעב ויש לתת לו מנות קטנות וללמד ללעוסאת המזון היטב.
תזונה בגיל הנעורים – עקב תהליכי הגדילה והבנייה המואצים חשוב לתת מזון עשירבמינרלים במיוחד חשוב לאכול קטניות, זרעים חלבון מהחי וירקות ירוקים. עקב הנטייה לאקנה מומלץ להוריד מהתזונה אלכוהול, מזון שמן ומטוגן ולהמעיט במזוןמקמח לבן. לפירוט נוסף במאמר
תזונת מבוגרים – התזונה צריכה להיות מגוונת, כאשר חשוב לאכול בנחת ללא טלויזיה או טלפון בזמן האוכל.
תזונה בגיל השלישי –לאנשים מבוגרים יש החלשות של מערכת העיכול וירידהבחומציות הקיבה ולכן האוכל של אנשים מעל גיל 70 צריך להיות יותר חדגוני ומורכבמפחמימות מלאות ואוכל שעבר בישול ארוך יחסית.
תזונה על פי הרפואה הסינית- התאמת התזונה לפי העונות
בספרי רפואה סיניים רבים מדובר על האנרגטיקה השונה של עונות השנה ועל כך שהאדם צריך להתאים את עצמו לאקלים מבחינה התנהגותית ומבחינה תזונתית.
תזונה באביב – זוהי תקופת הנביטה והלבלוב ולכן יש לאכול יותר עלים ירוקים, נבטים,ירקות מוקפצים אוכל שעבר בישול קצר יחסית והוא מתקתק ויש בו מעט חריפות, למשל להוסיף בצל ירוק, ג'ינג'ר. באביב יש תזונה מיוחדת שנקראת "ניקוי אביב" אפשר לדמות אותה לניקוי הבית לפני הפסח. הניקוי מתבטא באכילת אורז מלא ושעועית מאש שעשירים בסיבים וגורמים לניקוי מערכת העיכול והפרשת מיצי מרה.
תזונה בקיץ – זוהי עונת מלאות ושיא של אור וחום ולכן יש לאכול אוכל טרי או אוכל שעבר בישול קצר. יש להמעיט באוכל שומני או חלבוני שהוא קשה לעיכול ולאכול אוכל מעט חריף שמעודד הזעה תהליך שעוזר בקירור הגוף, למשל להוסיף לאוכל שום,בצל, או תה נענע.
תזונה בסתיו –זוהי תקופת האסיף וההתכנסות פנימה ולכן יש לאכול דברים חמוצים שהם מכווצים כגון זיתים, ,ירקות מוחמצים,יוגורט.את המזון יש לבשל בחום נמוך וזמן רב יותר מהקיץ.
תזונת חורף –עונת הקור ולכן התזונה צריכה להיות חמה בכדי לשמור על חום גופינו. הבישול צריך להיות על אש קטנה ולזמן רב כמו תבשילי קדירה ומרקים. הטעמים המרים והמלוחים יתאימו לחורף כגון רוטב סויה ומיסו, אצות ים ותה אכינצאה.
טיפול תזונתי דרך הטעמים
בתרבותנו טעם המזון חשוב רק להנאה מהמזון, לפי הרפואה הסינית לטעם המזון יש איכות אנרגטית ואיכות רפואית. הטעמים מתחלקים לפי חמשת הפאזות. כל טעם קשור לאיבר בגוף וכאשר אנו אוכלים טעם מסוים זה משפיע על האיבר לטוב או לרע, בהתאם לכמותו היחסית באוכל.
הטעם החמוץ – טעם מכווץ ומאגד לכן הוא טוב לטפטוף שתן, דלדול רקמות כמו טחורים ולאנשים שמחשבתם מתפזרת והם מאבדים ריכוז.
הטעם המר – טעם מקרר ומכוון את האנרגיה למטה. הטעם המר יעיל לטיפול בדלקות וזיהומים כמו דלקות בשלפוחית השתן ולטיפול באבצסים ובצקות. צמחים מרים כמו אלוורה טובים לעצירות.
הטעם המתוק – טעם מחזק, מלחלח יובש, ומחמם מעט. הטעם המתוק טוב לעייפות ,דכדוך, הרגעת מערכת העצבים ולחיזוק מערכת העיכול. בימינו תעשיית המתוק מפותחת מאוד אך חשוב לדעת שסוכר וקמח לבן יחלישו את מערכת העיכול והעצבים בשימוש רב וממושך, זוהי הסיבה לעליה העצומה במספר הילדים שסובלים מבעיות קשב וריכוז.
הטעם החריף – טעם מפזר ומניע שממריץ את העיכול ומפזר ליחה ולחות. הטעם החריף מיזע וטוב לחיזוק מערכת החיסון, להשמדת פרזיטים במערכת העיכול ולשיפור סירקולציית הדם.
הטעם המלוח – טעם מקרר שמניע כלפי מטה ופנימה, ולכן הוא מרכך התקשויות כמו כיווצי שרירים ובלוטות לימפה. זהו טעם שטוב לאנשים רזים עם יובש וחום בגוף.
סיכום
לכולנו סיפרו כילדים את הסיפור על שלושת החזירים שבנו את ביתם משלושה חומרים שונים קש, עץ ואבנים וכאשר הגיע הזאב הרע הוא העיף את שני הבתים מהקש והעץ בנשיפה כך שהחזירים נאלצו לברוח לבית הלבנים. הבנת איכות המזון שאנו אוכלים חשובה ביותר בתקופתנו שבה המגוון, כמות המזון והפיתויים הינו רב יותר מכל תקופה אחרת בהיסטוריה. בידכם הכוח לבנות את ביתכם מלבנים איכותים שיעמדו בקצב החיים ובשעת מבחן .
פינגבק: מנופאוזה רפואה סינית- פוזה או פאוזה? - אהוד סברדליק