בימים האחרונים עלה השיר של עומר אדם "קאקדילה" שיר שעוסק בנשים ממוצא רוסי שחיות בארץ. השיר גרם לסערה תקשורתית וחברתית בעקבות הטענות שהוא מעלה סטיגמות על הנשים מהעלייה הרוסית.
דעתי על השיר אינה חשובה כאן. הוא מבחינתי סמל לתהליך שקורה בעשרים וחמש השנים האחרונות שבהם האינטרנט תפס תאוצה ומגיע כמעט לכל בית בתרבות המערבית. אני מבקש להציג כאן תפיסה שונה על שפע האינפורמציה, השירים, הסרטונים שבעקבות המדיות החברתיות הרבות שקיימות כיום גורם לעושר רב אך גם לבלבול ומבוכה. בלבול שאנשים מסוימים אף מנצלים לטובתם ובדרך גורמים לחולי חברתי.
משמעות המילה "קאקדילה" ברוסית היא מה נשמע ? ואכן השפע שקיים היום מאלץ את כולנו לקבל כל יום וכל דקה החלטות שהן יכולות להיות מודעות או לא מודעות. מה נשמע ? מה נראה ומה נקרא ? איזה סוג של תזונה מנטלית אני בוחר להכניס לראשי ול MIND שלי.
ישנו סיפור על אמא תרזה (1910-1997), נזירה קתולית שפעלה, בעיקר למען עניי הודו, וזכתה בשנת 1979 בפרס נובל על פעילותה למען העולם. היא הוזמנה להשתתף בהפגנה נגד המלחמה וסירבה לכך. כאשר שאלו אותה מדוע היא אמרה " לעולם לא אשתתף בהפגנה נגד מלחמה אך ברגע שתהיה לכם הפגנה בעד שלום, אבוא".
התפיסה מאחורי גישה זו הנה שברגע שאתם מתנגדים ונלחמים מעצם ההתייחסות אליו אנו נותנים לו כוח ועוצמה. זה תקף גם לילדים שבכדי לקבל יחס ותשומת לב הם יעשו דברים לעיתים שליליים בכדי להשיג את מבוקשם. ברגע שאתה מתבונן בשלילי גם אם בביקורת ובסלידה אתה מעניק לו כוח. כולנו שמענו את השיח התקשורתי על השיר ומיד רצינו לשמוע אותו בכדי לחוות ולהביע דעה ועובדה שבבדיקה שעשיתי ראיתי שיש לשיר זה בתוך יומיים מאז שפורסם ביוטיוב כבר 9.8 מיליון צפיות. כמות שלוקח לשירים אחרים של זמר זה חודשים ואף שנים להגיע אליהם. מבחינתו של עומר אדם הפולמוס השיג את מטרתו.
הנטייה הטבעית שלנו היא להתמקד בשלילי. כמו שאמר פעם ד"ר יניב זייד "איזה עיתון תקנה ? עיתון שהכותרת הראשית שלו היא " מחר יהיה יום יפה והשמש תזרח או מחר תהיה סופה קשה ששמה כרמל ויתכנו הצפות וסכנות ?" הטקטיקה של התקשורת והמדיות האינטרנטיות בכדי למכור את מרכולתן בימים שאנו מוצפים באינפורמציה וגירויים הנה ע"י פרובוקציות שנוגעות בנו ויוצרות גירוי רגשי (פחד, כעס, עצב) ותגובה בלתי נשלטת. ככל ששפע הגירויים גדל יש צורך, כמו בכל התמכרות, להגדיל את הגירוי. אני מסיק מכך שייתכן מאוד שכל המהומה התקשורתית הזאת נוצרה במכוון בכדי להגדיל את המכירות של כל גורמי התקשורת והרשתות החברתיות שהשיסוי והפירוד מגדילים מאוד את התפוצה שלהן ולכן הן ימשיכו ליצור משברים מדומים רבים שכאלו.
הדרך להתמודד עם שפע המידע הקיים הוא לבחור בחיובי ולהמעיט מאוד את השלילי והפרובוקטיבי. לכן כדאי לבחור בחירה מושכלת ומודעת בטוב. כשבאים לבית חולים אתה מרגיש מיד חולה יותר. אם במקום זה נלך ל"משכן הבראה" אנו כבר מתחילים תהליך של החלמה, כי למילים שאנו בוחרים לבטא יש כוח רב.
אנו חיים בתקופה של "FAST FOOD" במזון שאנו סופגים לגופינו ולנפשנו. זהו מזון מאוד מגרה וטעים אך ערכו התזונתי כלבנים שבונים את גופינו הפיזי והנפשי-רגשי סופם שיביאו אותנו למחלה וללחימה. מהאטמה גנדי אמר פעם "היה השינוי שאתה מבקש לראות בעולם" אם אנו מבקשים ליצור לנו ולמעגלי החיים שמסביבנו חיים טובים, בריאים ומאוזנים יותר עלינו ליצור זאת בעצמנו ע"י הזנה טובה ובריאה שתקרין החוצה ותיצור מציאות שכזו.