You are currently viewing בלס פאלסי ובעיות עצביות – כשהצריך מתגבר על הרוצה

בלס פאלסי ובעיות עצביות – כשהצריך מתגבר על הרוצה

הקדמה

בחודשים האחרונים באים אלי מטופלים רבים עם בעיות עצביות כגון בלס פאלסי, RLS- תסמונת הרגליים העצבניות, מיגרנה, טיקים בפנים, כאבי טרום מחזור, כאבי בטן או גוף שאינם מוסברים ברפואה הרגילה ונקראים כאבים פסיכוסומטיים. אצל כל המטופלים הללו, שלכאורה יש להם מחלות שונות, אני רואה דפוס דומה של התנהגות. זהו דפוס ודרך התנהלות תרבותית שיוצרת בתוכם חוסר איזון שמתבטא בגופם בצורה שמאלצת אותם לשנות את התנהלותם ואת המסלול שבו הם צעדו עד כה.

במאמר קצר זה אסביר מהו הגורם לכל אותם תסמינים ואיך בהבנת גופנו ורצונותיו נוכל לטפל כהלכה בגופנו שזועק להבנה. איך למנוע את התסמינים לשוב ולשפר מאוד את איכות חייך.

מיגרנה

מיגרנה

מיגרנה היא כאב ראש פועם, חזק והולם שנמשך בין ארבע לארבעים ושמונה שעות. הכאב מופיע בד"כ בחצי ראש. נשים סובלות ממיגרנות פי שלוש יותר מגברים. במקרים רבים יש למיגרנה זמן מקדים לכאב הראש שנקרא prodrome שבו האדם ירגיש הפרעות בראיה כגון שחור בעיניים, ראייה כפולה, איבוד ראיה בעין אחת, ניצוצות או אורות מבזיקים.אצל חלק יש שינוי במצב הרוח כמו דיכאון, עצבנות, אי שקט. סימפטומים נוירולוגיים כמו חולשה או עקצוץ ביד ,רגל או בחצי גוף, סחרחורת, טיניטוס – רעשים באוזניים. להרחבה בנושא מיגרנה וטיפול בה. לחצו כאן !

בלס פאלסי/ פאציאליס

שיתוק על שם בל אשר מכונה גם שיתוק פנים, פאציאליס ובלס פלסי, Bell's palsy . זוהי הפרעה נוירולוגית שבאה לידי ביטוי בחולשה עד שיתוק שרירי הפנים. צד הפנים שנפגע יכול להיראות נפול או נוקשה. כתוצאה מגורמים שונים נוצרת בצקת בעצב שגורם לסטייה, לרפיון עד שיתוק בצד אחד של הפנים.

השיתוק פוגע בהולכה של עצב הפנים, אשר אחראי בין היתר על הבעות פנים, כמו החיוך, עצימת עיניים ושליטה בשרירי פנים שקשורים לאכילה, לשתייה ולבלוטות הרוק והדמעות. לעיתים השיתוק יכול לעבור בעצמו בתוך כמה שבועות. מניסיוני יש לאנשים שסבלו מהבעיה חולשה באזור ושינוי בתווי הפנים כמו גם נטייה של הבעיה לחזור שוב .להרחבה בנושא בלס פאלסי וטיפול בו לחצו כאן !

אינסומניה

אינסומניה היא בעיה במחזור השינה שנובעת מקושי בהירדמות, התעוררות במהלך הלילה וקושי להירדם בשנית, התעוררות בשעת בוקר מוקדמת או שינה לא טובה שבה האדם קם עייף ובתחושה שלא ישן מספיק גם אם ישן שש שעות ויותר. כתוצאה מבעיות אלו האדם יהיה נרגן ועצבני, הריכוז והקשב שלו יפחתו, עיניים אדומות, רגישות לאור ולרעשים. נמצא במחקרים שבעיות שינה מעלות את הסיכון ללקות בסוכרת, יתר לחץ דם, השמנת יתר ובעיות כלי דם. להרחבה בנושא אינסומניה וטיפול בה. לחץ כאן !

RLS  – סינדרום הרגליים העצבניות

תסמונת הרגל העצבנית שמכונה בספרות הרפואית גם "מחלת וויליס-אקבום  (Willis-Ekbom),) היא הבעיה עצבית שמתבטאת בתחושה של מתח והרגשה לא נעימה בגפיים שיוצרת צורך להזיז את הרגליים והגפיים בכדי להקל אותה . בנוסף לכך התחושה הלא נעימה נמשכת בשעות השינה ופוגעת באיכותה ולירידה בתפקוד בזמן הערות . להרחבה בנושא RLS תסמונת הרגליים העצבניות וטיפול בה. לחץ/י כאן !

כאבי בטן – בקע סרעפתי/ דיוורטיקוליטיס

כאשר חלק מהקיבה שאמורה להיות מתחת לשריר הסרעפת עולה למעלה ולוחץ על השריר ולעיתים גם יוצא מהאזור שבו הוא צריך להיות. התופעה נקראת בקע סרעפתי. כעשרה אחוזים מהאוכלוסייה בעולם המערבי סובל מבעיה זו ברמת חומרה כזו או אחרת.הסיבה לבקע סרעפתי לפי הרפואה אינה ברורה במדויק. נמצא קשר בין תופעה זו לאורח חיים לא נכון כגון יציבה לא נכונה להשמנה ועישון .

הסימפטומים העיקריים לבעיה נפוצה זו הם: צרבת, בחילות והקאות, גיהוקים ושיהוקים, שיעול

כאבי טרום מחזור – PMS

להרחבה בנושא בקע סרעפתי וכאבי בטן לחצו כאן !

PMS – בעיות טרום מחזור

מצב זה מתאפיין בסימפטומים שמופיעים עד כשבועיים לפני תחילת הווסת והם כוללים נרגנות (כל דבר קטן מכעיס), רגשנות יתר ונטייה לבכי, עצבנות, כאבי ראש, נפיחות ורגישות בחזה, כאבי גב, רגליים, בטן, שינויים בתאבון נפיחות בבטן, בחילות והקאות, עייפות.. להרחבה על כאבי טרום מחזור והטיפול ב PMS לחצי כאן !

ההסבר הסיני הוליסטי לבעיות אלו

הפסיכיאטר והפסיכואנליטיקאי הידוע, קארל גוסטב יונג כתב פעם "עודף חייתיות מעוות את דמותו של האדם כבן תרבות. עודף תרבותיות גורם לחיה לחלות".

החברה המערבית שאנו חיים בה בהווה היא חברה שיש בה חוקים רבים, החל ממה ללבוש, איך לנהוג במכונית, איך לדבר ולהתנהג בחברה וכו' . כמו כן בחוקי החברה שלנו יש הגדרות ברורות מהו אדם שנקרא אדם מצליח מבחינה זוגית, כלכלית, חברתית, כהורה כבן להורים, כאיש מקצוע וכו'

בכדי לעמוד בכל אותם פרמטרים חברתיים אנו נאלצים לעשות הרבה מאוד פעולות שיביאו אותנו למטרה שלכאורה אנו רוצים בה אך למעשה אלו תפיסות שהושרשו ונטבעו בנו מהילדות המוקדמת. אני יכול להעיד שכל שבוע אני מכין לעצמי את רשימת "הצריכים" בכל התחומים (מראה חיצוני, חברתי, משפחתי, מקצועי, כלכלי) הללו בכדי שאוכל להגיע בהם למטרות שאיתם ארגיש טוב ואראה עצמי כמצליחן ( צריך לעשות טסט לאוטו, צריך לפרסם ניוזלטר ללקוחות, צריך להסתפר, צריך להיפגש עם אחי ואחותי, צריך לקנות לבית כך וכך מוצרים וכו' ). לאחר שהכנסתי את רשימת הצריכים ליומן אני רואה שהוא מלא עד אפס מקום בעשייה ברוכה שיש שכר בצידה. יש הרבה דברים טובים ברשימת הצריכים אך התבנית הזו עלולה להפוך לעומס ולנוקשות ולבוא על חשבון הגוף והאינסטינקט החייתי שבו. לעיתים קרובות אני רואה אנשים ש"רשימת הצריכים" כל כך עמוסה בסיפוק התשוקות והפידבק החיצוני מהעולם שאין בה מעט הקשבה לרצונותיו של גופנו ולאינסטינקט החייתי שלנו שמבקש גם הוא להתבטא.

איך ניתן להקשיב טוב יותר לגופנו ?

נשימה – שבו חמש דקות בבוקר וחמש דקות בערב עצמו עיניים ופשוט נשמו, כאשר אתם מכניסים ומוציאים את האוויר מהאף. פעולה פשוטה זו מביאה לתוצאות מופלאות. בקליניקה אני תמיד מלמד את מטופליי נשימה סרעפתית שמסייעת להרגיע את הגוף ולהיות יותר קשוב לתהליכים שמתרחשים במהלך טיפול ולקבלם.

פעילות גופנית – לפנות לפחות שלוש פעמים בשבוע כ 45 דקות לפעילות גופנית כגון ריקוד, שחייה, אופניים, אומנות לחימה. כל פעילות שמניעה את הדם, מפעילה את השרירים ועוזרת לטפח את הגוף, לשחרר את השרירים ולהוציא החוצה מתחים נפשים שהצטברו. להרבה ממטופלי אני נותן תרגילי צ'י קונג שיבצעו בביתם ויסייעו בהזרמת דם ובהגברת הקשב לגוף בכלל ולאזור הכואב בפרט.

מדיטציה – כפי שרצוי להקדיש זמן לגופנו כדי להקדיש זמן לרגשותינו ולנפשנו. לשם כך עלינו להתבונן פנימה ולא רק החוצה. יש כל כך הרבה הנחיות פשוטות וקלות באינטרנט שיכולות לסייע בתהליך זה. אני ממליץ להצטרף לקבוצה של צ'י קונג, מיינדפולנס, זן בודהיזם או אפילו לריטריט וויפאסנה. לבד קשה יותר לעשות שינויים ואילו קבוצה מעניקה מסגרת שנוח יותר להשתנות בתוכה. לרוב לאחר שהכנסתי את הסיכות אני מבקש מהמטופל לעצום את עיניו, לנשום ולנסות להתכנס לתוכו. לפעמים תהליך זה יכול להספיק יותר מכל טיפול שאעניק לאדם.

צמצום רשימת הצריך – לתפיסתי אושר ושמחה נובעים ממקום של שקט ושלווה של הלב ולא מגודש וצבירה של דברים חיצוניים גשמיים או של כבוד ומעמד. ניסיון להשביע את הרעב החיצוני בלבד גורם לנו להרגיש תמיד רעבים לעוד ולחוסר שובע. אין רע בקבלת שפע חומרי. כסף הוא תבלין מצוין לחיים, אך הוא אינו החיים וראוי שנשים את הרצון להשיג אותו במקום הנכון ביחס ליחסים שלנו עם בן/בת הזוג, ילדים, משפחה, חברים והקהילה בה אנו חיים.  יש מעט דברים שאנחנו זקוקים להם בכדי לחיות ובכדי שחיינו יתקדמו למקום שייתן לנו אושר ושמחה. לשם כך כדי שקודם כל נחשוב מהו סדר העדיפויות הנכון לנו, מה אנו רוצים,  ומתוך כך נעשה סדר ונרשום את ה"צריכים" בתחומים שבסדר העדיפויות שלנו. במידה ונעשה זאת נראה שבכל יום נהיה ממוקדים, אפקטיביים ונעשה פחות אך מה שנעשה יביא לתוצאות טובות ומספקות יותר עבורנו. למי שמבקש להרחיב בתחום זה אני ממליץ על ספרו המצוין של סטיבן קובי " שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד "

סיכום

המורה אג'אן צ'ה אמר " אנחנו גרים בבית הזה בשכירות. אילו היה הגוף שייך לנו, היינו יכולים להורות לו לא לחלות או לא להזדקן. אולם הוא מתעלם מרצונותינו". כשאנו סובלים מאחד התסמינים העצביים שתיארתי לרוב זאת דרך של גופנו להגיד " די מספיק ! שימו לב אלי ! אהבו אותי והקדישו לי זמן ותשומת לב ערה"  הגוף יגיד זאת בתחילה בקול חלש ובמידה ולא נקשיב הוא יגביר את קולו עד לרגע שבו נאלץ בסוף לעצור ולהקדיש לו מזמננו ומאהבתנו. מניסיון של מעל 23 שנות טיפול באנשים נוכחתי שרק בהבנה זאת ניתן להגיע למקום מאושר, מאוזן ובריא יותר.

כתיבת תגובה